Wednesday, March 7, 2012

Nasi Daging & Air Asam

Today nak share resepi yang tak seberapa pun ni. Dah lama teringin nak buat sendiri nasi daging ni tapi ni la baru sampai serunya. Okay, pada asal nya menu nasi daging ni sememangnya menjadi kegemaran keluarga dari opah (yg kami panggil 'mak'), dan semua lah ahli keluarga The Idris Family (Idris is my tok-sebelah ibu)..So ofcos la kan ibu i pun pandai masak menu ni. Selama ni ibu wat x penah nk tgk, la ni dh teringin main mintak resepi jer..bajet terer ko kan ya..nasib jadi..and by the way, hubby pulak sememangnye peberet die lah daging2 nih..So last week, i cuba la watnye. Before nak buat tu sms ibu mintak resepi..Camni ibu i reply;-

'daging potong kecil agak2 size.rebus empuk.bwg merah,putih,halia blend.tumis dgn minyak sapi.masuk rempah dgg.dh ok,masuk tomato potong kiub.masuk air rebusan,perasa n susu cair sikit.pastu masuk beras masak nasi cam biasa.dh ok masuk dgg yg direbus'

Wahh..terer nye klo leh ikut resepi camni..So, mlm tu i wat research sikit la..cari resepi nasi daging ni, banding2kan bahan die, olah2 here and there, dptkan sukatan. The next day i buat.

Alhamdulillah jadi and here are the recipes i wanna share with u guys..


Nasi Daging

3 pot Beras Basmathi (dibasuh bersih dan direndam 30min)
500 g Daging Batang Pinang
3 pot Air Rebusan Daging
2 tbl spoon Rempah Kurma
1 tbl spoon Rempah Daging
2 helai Daun Pandan
100 ml Susu Cair
3 biji Tomato (potong kiub)
1 tbl spoon Tomato Puree
2 tbl spoon Minyak Sapi
2 tbl spoon Minyak Jagung/Sawit

Bahan B;-
2-3 biji besar Bawang Besar (dikisar)
3 ulas Bawang Putih (dikisar)
1/2 inci Halia (dikisar)
1 btg Serai (diketuk/titik)
Rempah 4 sekawan (buah pelaga, kayu manis, cengkih & bunga lawang)

Cara;-
1. Potong daging bentuk kiub/hirisan dan rebuskan hingga empuk.
2. Panaskan minyak sapi dan minyak jagung/sawit di dalam periuk.
3. Tumiskan Bahan B. Masukkan rempah2, tomato kiub, tomato puree dan daun pandan.
4. Masuk bahan perasa (garam/gula/pasti sedap/pati ayam knorr).
5. Masuk air rebusan daging (jika masak 1 pot beras=1 pot air rebusan), susu cair dan beras.
6. Tanak nasi macam biasa. Dah hampir masak, masuk daging.

Okay nasi daging ni lawan die ialah air asam tau..and dalca..tapi dalca in other entri lah..panjang sgt rasenye.


Air Asam

Bahan;-
Kerisik
Bawang Merah (dihiris halus)
Cili Merah (dihiris halus)
Cili Hijau (dihiris halus)
Cili Padi (dihiris halus)
Tomato (dipotong kiub)
Cili Merah + Belacan (dikisar)

Cara
1. Satukan kerisik dengan bahan hiris dan bahan kisar.
2. Masuk Sprite, air asam jawa, air limau kasturi, garam, gula, cili sos.
3. Agak2 secukup rasa.


Selamat mencuba!!

0 comments:

Post a Comment