Wahh..terer nye klo leh ikut resepi camni..So, mlm tu i wat research sikit la..cari resepi nasi daging ni, banding2kan bahan die, olah2 here and there, dptkan sukatan. The next day i buat.
Alhamdulillah jadi and here are the recipes i wanna share with u guys..
Nasi Daging
3 pot Beras Basmathi (dibasuh bersih dan direndam 30min)
500 g Daging Batang Pinang
3 pot Air Rebusan Daging
2 tbl spoon Rempah Kurma
1 tbl spoon Rempah Daging
2 helai Daun Pandan
100 ml Susu Cair
3 biji Tomato (potong kiub)
1 tbl spoon Tomato Puree
2 tbl spoon Minyak Sapi
2 tbl spoon Minyak Jagung/Sawit
Bahan B;-
2-3 biji besar Bawang Besar (dikisar)
3 ulas Bawang Putih (dikisar)
1/2 inci Halia (dikisar)
1 btg Serai (diketuk/titik)
Rempah 4 sekawan (buah pelaga, kayu manis, cengkih & bunga lawang)
Cara;-
1. Potong daging bentuk kiub/hirisan dan rebuskan hingga empuk.
2. Panaskan minyak sapi dan minyak jagung/sawit di dalam periuk.
3. Tumiskan Bahan B. Masukkan rempah2, tomato kiub, tomato puree dan daun pandan.
4. Masuk bahan perasa (garam/gula/pasti sedap/pati ayam knorr).
5. Masuk air rebusan daging (jika masak 1 pot beras=1 pot air rebusan), susu cair dan beras.
6. Tanak nasi macam biasa. Dah hampir masak, masuk daging.
Okay nasi daging ni lawan die ialah air asam tau..and dalca..tapi dalca in other entri lah..panjang sgt rasenye.
Air Asam
Bahan;-
Kerisik
Bawang Merah (dihiris halus)
Cili Merah (dihiris halus)
Cili Hijau (dihiris halus)
Cili Padi (dihiris halus)
Tomato (dipotong kiub)
Cili Merah + Belacan (dikisar)
Cara
1. Satukan kerisik dengan bahan hiris dan bahan kisar.
2. Masuk Sprite, air asam jawa, air limau kasturi, garam, gula, cili sos.
3. Agak2 secukup rasa.
Selamat mencuba!!
0 comments:
Post a Comment